Najbolj igrana igra v naši hiši

V tem času, ko smo vsi primorani ostati doma, ko je naše življenje monotono, ko se dnevi praktično ne razlikujejo med sabo, smo prisiljeni iskati načine, da se zabavamo, brez da ogrožamo sebe in druge.

Tik pred izbruhom COVID-19 smo si od tete sposodili igro Naseljenci otoka Catan ter dve razširitvi te igre – Pomorščake in Viteze. Prav tako smo si sposodili različico igre, ki se ji reče Vzpon Inkov.

Od začetka pandemije in samoizolacije smo igrali Naseljence otoka Catan praktično vsak dan. Kakšen dan večkrat, kakšen dan sploh ne, ampak brezdvomno smo v zadnjem mesecu igrali Catan že vsaj 30 krat.

In prav vsakič je bila igra dugačna. Že samo osnovno verzijo Naseljencev otoka Catan lahko igramo v nedogled, saj je igralna plošča tako spremenljiva, da nobena igra ni ista prejšnji. Z dodatki raziskovanja morja in otokov, z dodatki ribolova, vitezov in pomorščaki pa je igra še toliko bolj raznolika. Scenariji igre, kako postaviti igralno ploščo, kako se postaviti na začetku igre ter katere številke izbrati, so neskončni – omejuje nas le naša domišlija.

Igra se iz kroga v krog spreminja, saj je odvisna od meta kocke. Nekdo, ki je še v prejšnem krogu imel najmanj točk lahko v naslednjem krogu zmaga, le zato ker so padle “njegove” številke.

V igri se nekdo vrine na mesto, kamor si želel ti, pa se mu maščuješ z roparjem, že v naslednjem krogu pa sta prijatelja, in med sabo menjata surovine.

Igra je raznolika in razgibana in nas iz naše dnevne sobe popelje na otoke in morja, nas spremeni v rudarje in ladjedelce. In ponoči sanjamo o novih taktikah za igro, saj jutri … jutri igramo spet drugačen scenarij.