Skoči na vsebino

5 iger, ki se jih ni dobro igrati v času epidemije koronavirusa (COVID-19)

V času, ko smo večinoma vsi doma v samoizolaciji, imamo zraven klasičnih obveznosti (služba, šola, domače gospodinjstvo,…) še vedno dovolj časa za druženje. Kljub temu da najprej pomislimo, da bi se s prijatelji najraje družili ob pijači ali ob dobri tekmi košarke ali nogometa, je to sedaj odsvetovano oziroma prepovedano.

V tem primeru se lahko s svojimi bližnjimi družite na poseben način – preko iger. Da pa bo vse ˝po pravilih˝ obnašanja v času epidemije, smo za vas preverili, katerih iger ni priporočljivo igrati v času karantene.

  1. Športne igre

Različne športne igre so odsvetovane za ljudi, ki so lažje nenalezljivo bolni (na primer prehladi,…) saj s tem še bolj obremenijo imunsko stabilnost telesa. Raje izberite lažje igre. Vsi imamo kakšno na zalogi iz svojih otroških let.

In ne pozabite upoštevati zdravnikovih priporočil.

  1. Skupinske igre

Z ljudmi izven enega gospodinjstva se ni priporočljivo družiti in igrati – tudi če je razdalja med igralci večja. Tudi, če pomislimo, da se lahko otroci igrajo s sosedovimi otroki, na primer odbojko čez ograjo, pomislite še enkrat. Virus se lahko prenaša tudi z žogo.

  1. Igre, ki povečajo tesnobnost

Strokovnjaki priporočajo da o koronavirusu govorimo in razmišljamo realno in nikakor panično. Zato odsvetujemo vse prirejene družabno-izobraževalne igre o virusni bolezni COVID-19 (kakšni doma izdelani kvizi o virusu,…) in raje priporočamo klasično družabno igro v obliki kviza. Dober primer je Moja Slovenija, Veliki ugankarski kviz,… Veliko možnosti z različnimi tematikami lahko poiščete na spletu. Če vam idej zmanjka, pa sami izdelajte družinski kviz.

V kolikor je stiska in tesnobnost posameznika velika in je skupaj v gospodinjstvu ali s pomočjo prijateljev ni moč rešiti, priporočamo pomoč strokovnjakov iz zdravstvenih, verskih in humanitarnih ustanov. Na voljo so za telefonski pogovor – informacije in kontakte pa poiščete na spletnih straneh teh organizacij (seznam telefonskih kontaktov za nudenje psihološke podpore).

  1. Igre, ki škodujejo zdravju

Strokovnjaki odsvetujejo zlorabo drog in alkohola tudi v času epidemije. Zato odsvetujemo tako imenovane ˝pivske igre˝. Te igre na dolgi rok ne razbremenijo in izboljšajo tvojega fizičnega in psihičnega počutja.

Za izziv raje priporočamo izdelavo lastne igre iz materiala, ki je na voljo doma. Poiščite material, ga reciklirate, odigrajte igro ali dve, poslikajte izdelek in fotografijo objavite na naši FB strani (Družabne igre – nove ideje za stare igre).

  1. Igre s tesnim stikom

V primeru suma na nalezljivo bolezen se izogibajte iger, kjer so pride do tesnih stikov, na primer Twister.

 

Želimo si, da iz tega članka nastane kakšna ideja, kako kvalitetno preživeti čas, ko smo morali stike izven svojega doma omejiti. Druženje bo moralo še malo počakati, do takrat pa si ne pozabite pogosteje umivati rok (pred in po igri), redno prezračevati vaša stanovanja in upoštevati še vsa nadaljnja navodila strokovne javnosti.

 

VEČ AKTUALNIH VSEBIN GLEDE VIRUSA PREBERITE NA https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

Lahko pa se poslužite MC VIČ REUSE NASVETOV na tej povezavi.

Ali pa se pozanimate za nakup družabne igre tu.