Skoči na vsebino

Dutch – DAČ

Število igralcev ni omejeno. Potrebujemo le karte za remi. Vsakemu igralcu se razdelijo 4 karte, ki jih z hrbtno stranjo navzgor postavi v vrsto pred sabo. Takole:

Pred začetkom igre lahko pogleda 2 karti. Ostalih 2 pa ne. Pomembno je da ima karte vedno na istem mestu. Med igro ne sme kar tako gledati kart, če je pozabil.

Ko se igra začne, igralec, ki je na vrsti iz kupčka v sredini vzame eno karto jo pogleda nato pa lahko naredi sledeče:

  1. karto lahko zamenja z eno izmed svojih kart. Se pravi želeno karto vzame iz vrste, na tisto mesto položi karto, ki jo je pravkar »kupil« in svojo karto odvrže na sredinski kupček.
  2. karto ki jo je pravkar kupil lahko le odvrže na sredinski kupček.

In tako se nadaljuje v krogu. Vsaki ki je na vrsti naredi enako. Igra se zaključi, ko nekdo, ki misli, da ima pred sabo dovolj nizko vsoto svojih kart ob koncu svoje poteze reče »DAČ«. Ko to naredi, se odigra še en krog in ko ponovno pride na vrsto igralec, ki je zaklical dač, vsi odprejo svoje karte. Zmaga tisti, ki ima najnižji seštevek kart. Igra se lahko tudi tako, da si vsoto pišete.

Pomembno za vmes.Vsakič ko se nekdo znebi karte na primer s številko 7, se te karte, če ve da jo ima (v tem primeru 7 – znak ni pomemben) lahko znebijo tudi ostali igralci. Če vedo da imajo dve 7 ali več se lahko znebijo vseh.  Če se nekdo pri tem zmoti in misli da je odvrgel pravo karto pa v tem primeru namesto 7 odvrže 4, se ga kaznuje tako, da kupi še eno karto, ki je ne sme pogledati! In jo položi zraven v vrsto k drugim kartam.

Prav tako pa ni vedno potrebno kupovati s kupčka, ki je na sredini ampak lahko kupiš tudi karto, ki jo je tvoj predhodnik odvrgel. Na primer je odvrgel 2 in ti je všeč, ker je nizka, jo vzameš in zamenjaš z eno od svojih kart.

Posebne karte:

DAMA – če odvržeš damo, lahko pogledaš eno izmed svojih kart.

FANT – če odvržeš fanta, moraš eno svojo karto zamenjati z drugim igralcem (s kom izbereš sam). pri tem je le pomembno da karte vedno postavljaš na isto mesto.

Še nekaj pomembnega: vse to lahko naredi le tisti, ki je prvi odvrgel karto na kupček. Če se jaz prav tako znebim fanta ali dame ker vem da jo imam in jo položim takoj gor, ne smem pogledati (če je dama) in ne smem zamenjati (če je fant).

TOČKOVANJE:

Joker ne sme biti v igri, jih pred začetkom izločimo iz kart.

AS = 1 točka

In tako dalje po številkah: 2=2, 3=3, itd.

Fant = 11, dama= 12       Pozor: RDEČ Kralj = 0 točk , ČRN kralj = 13 točk