Skoči na vsebino

Sekanje pirhov

Sekanje pirhov je tradicionalna igra v nekaterih delih Slovenije, ki so se jo tako otroci kot odrasli igrali v času Velike noči. Igra je bila priljubljena tudi pri tistih, ki niso imeli dovolj denarja in so na ta način tekmovali za velikonočne pirhe.

PRAVILA IGRE

Pravila igre so preprosta:

Priprava prostora:

Dve deščici postavimo tako, da tvorita kot 90 stopinj. Med te deščici postavimo pirh, katerega moramo zadeti s kovancem. Če igramo notri je priporočljivo, da tla zaščitimo z nekaj kartona ali časopisnega papirja.

Razdalja meta:

Za otroke je priporočljiva oddaljenost 1.5 metra, za odrasle pa 2.5 metra.

Kovanec za met:

Vnaprej se lahko dogovorite, da se tekmuje s kovancem za 50 centov. Kovanec prej operite ali celo razkužite.

Igra:

Igra poteka tako, da ima vsak igralec v vsakem krogu na voljo 3 mete. V drugi krog se uvrstijo igralci, katerih kovanci so prav v treh metih naredili luknjo v pirhu. V tretjem krogu pa točkujemo dotike kovanca s pirhom. Dodatne točke dobimo, če naš kovanec ostane v pirhu.

V kolikor ne moremo določiti zmagovalca, se lahko gremo na izpadanje in igro podaljšamo za toliko krogov, dokler ne dobimo le enega zmagovalca.

Dodatna ideja:

Ves denar, ki ni zadel pirhov, lahko zberemo za potrebe mladinskega centra ali župnije. Sekanje pirhov lahko izvedemo tudi na daljavo, tako kot so ga letos izvedli v SMC Rakovnik, kjer so pirhe sekali kar preko video prenosa.