Skoči na vsebino

Kimove igre

Kimove igre so igre namenjene skupinam skavtov, vojski in podobnim skupinam prostovoljcev. Krepijo namreč naše sposobnosti opazovanja. Ime izhaja iz knjige avtorja Rudyard Kipling, ki je v eni izmed njegovih del opisal Kima, bodočega vohuna, ki se to igro igra na vlaku.

Kimove igre lahko priredimo za več čutil. Osnova je opazovanje. Lahko pa se igre prilagodijo še za tip, voh, okus ter sluh.

 

VID

V igri si je potrebno zapomniti ter poimenovati čim več predmetov.

Na mesto pripravimo poljubno število (manjših/nenavadnih) predmetov (5-20) ki jih prekrijemo (z odejo, prtom, platnom…). Igralci se postavijo okoli pokritih predmetov, ki jih vodja igre odkrije za nekaj sekund (30-60 sekund). Naloga igralcev je da si zapomnijo čim več predmetov. Ko se predmeti zakrijejo, igralec našteje predmete. V primeru da je igralcev več, lahko predmete zapišejo na list papirja.

Na koncu se predmete odkrije in preveri ali so si igralci zapomnili vse predmete.

TIP

Ponovno potrebujemo več manjših predmetov, ki jih pospravimo v debelejšo in temnejšo platneno vrečo (lažje blago je, lažja naloga čaka igralce). Igralec ima do 2 minuti časa da otipa čim več predmetov in si jih posluša zapomniti. Po poteku časa igralec ugotovitve zapiše na list papirja, vodja igre pa izprazni vrečo in preveri spisan seznam z resničnimi predmeti.

 

VOH

Za igro potrebujemo posodice z različnimi vonjavami (najbolj preproste so začimbe) ter prevezo za oči.

Igralcu zavežemo oči ter mu ponudimo posodice z vonjem. Njegova naloga je da ugotovi čim več vonjev, ki so mu ponujeni.

Ali vam je lahko ugotoviti katero zelišče točno vonjate?

 

OKUS

Z začimbami ali različnimi okusi sokov lahko prejšnje čutilo prilagodimo tudi za okus. Z zavezanimi očmi igralec posluša uganiti kateri okus preizkuša.

 

SLUH

Za to čutilo je najboljše, če igralec ostane v eni sobi, vodja igre odpre vrat v drugo sobo in jih zagrne z pregrinjalom. Nato pa ustvarja različne šume – raztrga papir, v kozarec ulije vodo, prižge vžigalico,…

Igralec poskusi prepoznati te šume.

 

 

To je le nekaj predlogov izkušenj naših prostovoljcev pri delu z mladimi na terenu projekta Akademija prostovoljstva.

Kakšne pa so vaše izkušnje s temi igrami? Klikni na naš FB profil in nam povej svoje mnenje.

 

 

Vir fotografij: Unsplash in Wikipedia