Skoči na vsebino

Virtualni CODENAMES

Codenames je zanimiva družabna igra, pri kateri moramo pobrskati po svojem besednem zakladu. Če jo malo priredimo, se jo lahko igramo tudi virtualno.

PRAVILA spletne IGRE:

  • Osnovna pravila igre se ne spreminjajo. Igralci se sestanejo v video klicu in se razdelijo v dve skupini – rdečo in modro. Vsaka skupina določi svojega »agenta«, ki ima prav posebno nalogo.
  • Tisti, ki ima igro doma, pripravi vse potrebno za začetek. Vzame kartice z besedami in jih naključno razporedi v 5 stolpcev po 5 kartic. Postavljene kartice slika in sliko deli med soigralce (npr. z možnostjo delitve zaslona).
  • Kartice, na katerih je narisan kodirnik, ki ga potrebujeta agenta, slika že prej in si slike shrani. Potem obema agentoma pošlje isto sliko, ki jo naključno izbere eden od agentov (kodirniki so oštevilčeni). Pošlje jo tako, da jo vidita samo onadva.
  • Na kodirniku so polja, ki so obarvana rdeče, modro, belo in črno. Rdeča polja označujejo besede, ki jih morajo ugotavljati člani rdeče skupine, modra polja pa besede, ki jih morajo ugotavljati člani modre skupine. Bela polja so »civilisti«, črno polje pa označuje »morilca«. Črtice na stranicah kodirnika povedo, katera skupina začne z igro. Če so rdeče, začne rdeča skupina in obratno.
  • Agent daje namige za besede, ki so označene z barvo njegove skupine. Namig je lahko samo ena beseda, ki pa lahko velja za več besed. Agent mora povedati, za koliko besed velja namig. Če velja za eno besedo, lahko skupina ugiba samo enkrat, če velja za dve, dvakrat in tako naprej. Skupina lahko enkrat v igri uporabi jokerja, s katerim ima možnost enega ugiba več, kot je rekel agent.
  • Če skupina ugane besedo, ki je na kodirniku obarvana z njihovo barvo, besedo tisti, ki deli zaslon, obarva z barvo skupine. Če ugane besedo nasprotne ekipe, besedo obarvamo z barvo nasprotne ekipe. Če ugane besedo »civilist«, besedo obarvamo z belo in se nič ne zgodi. Če ugane besedo »morilec«, skupina avtomatsko izgubi.
  • Skupina, ki prva ugane vse svoje besede, zmaga.

Zapisala Zala

 

Tehnične podrobnosti ob organizaciji družabne igre Codenames

Igro smo virtualno priredili in preizkusili prostovoljci iz Akademije prostovoljstva.

  • Kodirnike smo predčasno pripravilili (skenirali in oštevilčili) – dvojna agenta sta kodirnik izbrala z izbrano številko; kasneje sta kodirnik dobila na mejl.
  • Obveščevalna služba se je razdelila v dve skupini po trenutnem navdihu – v primeru večje skupine ali težav pomnjenja, kdo je v kateri skupini, predlagamo, da si udeleženci spremenijo ime v barvo skupine.
  • Kartice s skrivnimi gesli smo postavili na polje in ga fotografirali; fotografijo pa preko zaslona (v Slikarju) delili na ZOOM-u vsem igralcem. S pomočjo Slikarja smo kasneje črtali ugotovljene besede. V kolikor ste iznajdljivi, lahko s pomočjo kamere delite igralno ploščo ter fizično pokrijete ugotovljene besede. Druga možnost je, da bi izbrane besede zapisali direktno v elektronsko verzijo kakšnega programa in ga potem naprej uporabljali, kot smo ga mi. Kakšna je najboljša možnost, še nismo prepričani.

 

S to igro smo se vsi na Akademiji prostovoljstva prvič srečali in nam je bila zelo všeč. Dobri strani igre sta, da je tiskana v slovenskem jeziku in da se ob koncu igre lahko kar hitro pripravi za novo igro (tudi v spletni obliki). 

Igrajte ˝fair play˝ in v igranju še naprej uživajte.